250 gram groente per dag? Meeste noorderlingen halen dat lang niet.

Slechts een op de twaalf noorderlingen eet genoeg groente. De rest komt niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram. Een gezonder aanbod in sport- en bedrijfskantines en op scholen kan helpen, denken de respondenten.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek van NHL Stenden Hogeschool onder zeshonderd volwassenen in de drie noordelijke provincies. Via Enigma Research kregen zij een vragenlijst voorgelegd over hun consumptiegedrag. Het Voedingscentrum adviseert om per dag 250 gram groente te eten. Het onderzoek liet zien dat 8 procent zich hier aan houdt. De meeste mensen (71 procent) eten twee tot drie opscheplepels, 100 tot 150 gram.
 
Begin vorig jaar bleek uit landelijk onderzoek nog dat Nederlanders de afgelopen jaren gezonder zijn gaan eten: zaten ze tussen 2007 en 2010 nog op 128 gram groente per dag, in 2021 was dat gestegen tot 163. Een kwart kilo groente haalt bijna niemand.

Vooral vrouw koopt biologisch
,,In die zin is onze uitkomst niet heel verrassend. De meeste Nederlanders eten te weinig groente. Wij wilden vooral weten hoe het consumptiegedrag eruit ziet’’, zegt onderzoeker Annalies Brijker van het lectoraat Transformational Media. Dit verdiept zich onder meer in de vraag hoe media positieve verandering, zoals in dit geval gezonder en duurzamer eten, kunnen teweegbrengen. 

Het onderzoek laat verder zien dat inwoners van Noord-Nederland nog niet op grote schaal staan te springen om biologische voeding te kopen; slechts 18 procent van de respondenten doet dit regelmatig. Onder hen meer vrouwen dan mannen. Brijker: ,,Veel mensen vinden biologische voeding te duur. Ook vertrouwt men de labels vaak niet.’’

Milieu/klimaat, dierenwelzijn en gezondheid zijn de belangrijkste redenen voor Noord-Nederlanders om wel biologische producten te kopen. Vooral mensen die beter geïnformeerd zijn over de positieve effecten van biologische voeding en de impact van duurzaam voedingsgedrag op het milieu kopen eerder biologische producten.

Probleem zit ook in eetcultuur
Hoewel de meeste respondenten biologische producten duur vinden, geven ze aan dat meer informatie over de reden van de hogere prijzen kan bijdragen aan het stimuleren van biologische voedselconsumptie. Ook over de bereiding van voeding is meer kennis nodig. Brijker: ,,Uit literatuurstudies blijkt dat mensen vaak niet weten hoe ze een gezonde en duurzame maaltijd moeten samenstellen. Het probleem zit ook in onze eetcultuur. In Nederland zijn we het niet gewend om groenten te eten bij ontbijt of lunch. Dus is er maar één moment voor die 250 gram: bij het avondeten.’’

Deelnemers werd ook gevraagd hoe gezonde voeding gestimuleerd kan worden. Zo’n 45 procent gaf aan dat ze graag meer groente en fruit zouden zien in sport- en bedrijfskantines, op scholen en in zorginstellingen. Het aanbod van groente en fruit blijkt zelfs invloed te hebben op de keuze voor een bepaalde zorginstelling.

Milieubewuste mensen
Voor Brijker is de belangrijkste uitkomst dat communicatie over gezonde voeding veel beter moet worden afgestemd op specifieke doelgroepen. ,,Milieubewuste mensen vragen om andere informatie dan mensen die hier minder mee bezig zijn.’

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het project ‘Van Veggielab naar Veggie Farm Fab’, gesubsidieerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Dit is erop gericht te laten zien dat het loont om van gangbare landbouw over te stappen op meer natuurinclusieve landbouw.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 03-01-2024