'Een gebouw om trots op te zijn'. Groningers zijn dol op het Forum. Vooral het dakterras is een absolute trekpleister, blijkt uit onderzoek van DVHN.

Het gebouw is vrijdag precies 5 jaar open en niet meer weg te denken uit de binnenstad. Mensen uit Stad en Ommeland beoordelen het Forum met een 7,4. Bezoekers noemen het een mooi pand met een fraai uitzicht. Zes op de tien mensen vinden het Forum een gebouw waar de stad Groningen trots op kan zijn. Het wordt geroemd als een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is.

„Ik vind het heerlijk om daar te zijn, rustig ergens te zitten lezen of gewoon naar buiten te kijken”, zegt een van de respondenten. Een ander: „Zelfs als er niets te doen is, kun je van het uitzicht over de stad genieten.” Het dakterras is de absolute trekpleister van het Forum: 73 procent gaat bij een bezoek het dak op. Het Forum aan vrienden of familie laten zien, de bioscoop, horeca, een tentoonstelling of de bibliotheek trekken anderen naar binnen. De meeste mensen bezoeken het gebouw een paar keer per jaar. Onder Stadjers is de toeloop logischerwijs het grootst: de helft van de respondenten uit de stad komt minimaal één keer per maand naar het Forum.

Ander sentiment
Het sentiment over het Forum is door de jaren heen volledig gekanteld, laat dit onderzoek van Dagblad van het Noorden en Enigma Research zien. De uitkomsten komen uit een representatieve steekproef onder 1773 mensen uit Stad en provincie en de kop van Drenthe. In 2010 peilde deze krant ook de meningen over het Forum, toen enkel nog een gebouw op papier. De uitkomsten logen er toen niet om: bijna twee derde van de respondenten vond het gebouw bij voorbaat weggegooid geld en de helft vond dat moderne architectuur de binnenstad zou ontsieren. Nu laat slechts een klein deel van de geënquêteerden zich negatief uit over de reus aan de Nieuwe Markt. Het Forum weggegooid geld? Nog maar 16 procent is het daar mee eens. Een overgrote meerderheid vindt dat onzin. En moderne architectuur die de binnenstad ontsiert? Het aantal mensen dat dit vindt is bijna gehalveerd.

Kritiek mag 
Het zijn uitkomsten die een glimlach op het gezicht van Forum-directeur Dirk Nijdam toveren. „We hebben heel veel fans en sommigen vinden het helemaal niks, maar een 7,4 is een ruime voldoende.” Hij vindt het vooral belangrijk dat het merendeel van de mensen het Forum omarmt. „Maar mensen mogen best kritisch zijn, want daar wordt het alleen maar beter van.” Nijdam kijkt er niet van op dat het dakterras dé publiekstrekker is. Hij krijgt regelmatig bezoek uit andere grote steden in de wereld die zich willen laten inspireren door het Forum. „Ik zeg tegen iedereen die bezig is met een hoog gebouw: zet er een gratis toegankelijk dakterras op. Het is een mooi cadeautje voor de stad.”

Weinig geld uitgegeven
Maar de mensen die alleen naar het terras gaan, geven amper geld uit. DV HN vroeg de respondenten naar hun bestedingen in het Forum. Zes op de tien ondervraagden gaf daar een inschatting van: 20 procent gaf dit jaar nog geen cent uit en 42 procent minder dan 50 euro. Slechts 17 procent van de ondervraagden heeft het afgelopen jaar meer dan 100 euro besteed in het Forum. Het is een terugkerende discussie: moet het Forum niet meer geld verdienen? Nijdam pareert de kritiek door te stellen dat er eigenhandig 7 miljoen euro binnen komt. „Er zijn weinig culturele instellingen die ons dat nadoen. Maar er moet altijd geld bij, want er is geen enkele bibliotheek die rendabel is. De oude bibliotheek kreeg ook 7 miljoen euro aan subsidie, maar daar hoorde ik niemand over. En ja, een spectaculair pand is duurder dan een barak op een industrieterrein.”

‘Grootste huisfeest ooit’
Het is een illusie om te denken dat iedereen blij is met het Forum, maar de grote hoeveelheden bezoekers bewijzen dat het gebouw omarmd is. Zaterdag viert het Forum de vijfde verjaardag met ‘het grootste huisfeest ooit’. De hele dag door zijn er activiteiten voor jong en oud, met ‘s avonds verschillende (uitverkochte) feesten. De kaartjes? Die waren gratis. Het blijft tenslotte wel de huiskamer van Groningen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 29-11-2024