Het herstel van aardbevingsschade in Groningen gaat steeds beter. In vergelijking met twee jaar geleden zijn meer schades afgehandeld. Ook zijn bewoners steeds vaker tevreden. Daarentegen verloopt de versterking van huizen voor veel inwoners nog moeizaam.
Dat blijkt uit een enquête van Enigma Research die gehouden is in opdracht van het Groninger Gasberaad. De uitkomsten zijn maandagochtend 17 maart gepresenteerd in het dorpshuis van Garmerwolde.
Online vragenlijst
'We hebben de thermometer weer in het gebied gestoken', zegt voorzitter Jan Wigboldus van het Gasberaad. 'Twee jaar geleden hielden we ook een enquête. Toen ging het vooral over schade. Daarin zie je dat het nu de goede kant op gaat. Bij versterking is dat een ander verhaal.'
Blij met vaste schadevergoeding van 10.000 euro
De enquête laat zien dat er in vergelijking met twee jaar geleden meer bevingsschade is afgehandeld. Bewoners zijn ook steeds vaker tevreden, zo blijkt uit het hogere rapportcijfer die gedupeerden geven. Volgens de onderzoekers komt het hogere rapportcijfer onder meer door de komst van de zogeheten vaste vergoeding. Bewoners met lichte schade kunnen kiezen voor een eenmalige schadevergoeding van 10.000 euro. Hierdoor wordt schade sneller afgehandeld. Geld dat na herstelwerkzaamheden overblijft, mogen bewoners houden. Ook zijn er minder respondenten met geschillen of rechtszaken over de schadeafhandeling dan twee jaar geleden. De onderzoekers concluderen dat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) progressie heeft geboekt. Wel moet het schadeloket oog houden voor gedupeerden wiens schademelding nog niet is afgehandeld.
Minder tevredenheid over versterking
Bewoners zijn een stuk minder positief over de versterking van huizen. Slechts een derde van de bewoners die de enquête heeft ingevuld, is tevreden of zeer tevreden. De tevredenheid neemt af naarmate bewoners moeten wachten op vervolgstappen van de NCG, zien de onderzoekers. Bewoners klagen vooral over het lange wachten. 'Er is nog niets bekend over wat er gaat gebeuren of wanneer', schrijft één van de bewoners als opmerking. Respondenten noemen ook dat er onjuiste informatie in rapporten staat. 'Aantoonbare fouten in rapporten en berekeningen. Ook hier moet je weer vechten om je gelijk te krijgen.' Bewoners die wel tevreden zijn, zeggen: 'Meestal word ik, wanneer ik een vraag heb, goed te woord gestaan.' Of: 'We hadden een heel prettig bouwteam met de bouwbegeleider, de aannemer en de architect.' Gasberaad-voorzitter Wigboldus zegt niet verrast te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. 'Dit geeft wel weer aan wat er aan de hand is hier. De NCG moet zorgen voor versnelling in de versterkingsoperatie.'
Bron: RTV Noord
Gepubliceerd: 17-03-2025