Met een afvalonderzoek kunnen gemeenten in kaart brengen hoe ze inwoners kunnen helpen om hun afval beter te scheiden. Dit alles in het kader van het halen van het doel van 30 kilogram restafval per inwoner in 2025.

Enigma Research heeft een sjabloonvragenlijst beschikbaar die als basis kan dienen voor uw onderzoek. De sjabloonvragenlijst is ontwikkeld in overleg met de Jonge Milieu Advies (JMA). De centrale vraag in ons afvalonderzoek is: “Wat kan de gemeente doen om het inwoners zo gemakkelijk mogelijk te maken om afval beter te scheiden?”.

Onderwerpen sjabloonvragenlijst
Allereerst wordt de huidige situatie bekeken: hoe vindt men dat de afvalverzameling op dit moment is geregeld, wat kan er nog beter en zijn er zaken die volgens de inwoners afgeschaft of verminderd kunnen worden? 

Daarna volgen enkele vragen over gedrag: hoe vaak zet men de grijze container bij de weg, in welke mate ziet men zichzelf als afvalscheider en op welke manieren zijn inwoners al bezig om restafval te verminderen?

Vervolgens wordt de houding tegenover afval scheiden in kaart gebracht: wat zijn redenen om afval te scheiden, hoe staat men tegenover het scheiden van afval en in hoeverre zijn inwoners bereid om hier extra moeite voor te doen?

Tot slot wordt nader ingegaan op de informatievoorziening van de gemeente: wat kan de gemeente doen om ervoor te zorgen dat het scheiden van afval voor inwoners nog gemakkelijker wordt, hoe kan de gemeente inwoners helpen om verschillende soorten afval nog beter te scheiden en hoe wordt de huidige informatievoorziening over afval beoordeeld?

Representatieve steekproef
Eén van onze marktonderzoekers adviseert u bij het samenstellen van de steekproef. Voor een onderzoek over afval raden we aan om inwoners van 20 jaar en ouder te benaderen en wat betreft representativiteit rekening te houden met een juiste verdeling naar geslacht, leeftijdsgroepen en verschillende wijken.

Indien u beschikt over e-mailadressen van inwoners kan benadering direct online plaatsvinden. Een andere optie is om inwoners per brief te benaderen om (online) deel te nemen aan het onderzoek.