Microsoft en Google streven Apple wat betreft imago voorbij

Amazon springt naar de top

Zat de concurrentie Apple vorig jaar al op de hielen, voor 2017 geldt voor Microsoft en Google ‘d’r op en d’r over’. Dit jaar heeft Microsoft namelijk het beste imago in de Nederlandse ict-markt, op de voet gevolgd door Google, de nummer twee. In het jaar dat Apple voorbij werd gestreefd, is het ook direct op een imago-achterstand gezet. Een opvallendste stijger in de lijst, van plek tien naar vijf, is Amazon.
 
De afgelopen twee jaren kropen Microsoft en Google qua imago steeds dichter naar Apple toe. 2017 is het jaar geworden dat het tweetal Apple daarin voorbijstreeft. En Microsoft en Google doen dat voortvarend, want Apple heeft op de nummer één Microsoft bijna vijftien procent achterstand en op de nummer twee Google precies tien procent.

ASML consolideert zijn vierde plek ten opzichte van vorig jaar, met een respectabele achterstand op de top drie en een duidelijke voorsprong op nummer vijf Amazon. Het is wel Amazon dat in het imago-onderzoek van Computable en Enigma Research een enorme sprong voorwaarts maakt. Waar het bedrijf traditiegetrouw rond positie negen of tien eindigt, bereikt het in 2017 de vijfde positie. Amazon dankt deze positie aan goede beoordelingen op het gebied van innovatie en het imago dat het bedrijf als werkgever heeft. Als zakenpartner moet het bedrijf genoegen nemen met plek tien.

De top tien dit jaar wordt in 2017 aangevuld met respectievelijk IBM, Cisco, Accenture, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Capgemini. Waar SAP vorig jaar een sprong voorwaarts maakte van positie vijftien naar plek vijf, doet het bedrijf in 2017 bijna het omgekeerde. In de imago top honderd zakt het van plek vijf naar positie veertien.

Opvallende stijgers dit jaar in het bovenste kwart van de lijst zijn Red Hat, NXP Semiconductors en Salesforce, dat met stip als hoogte op de lijst binnenkomt op plek 23.

Ict'er kiest steeds vaker liever voor ict-bedrijf

De strijd in het vinden van ict’ers lijkt gewonnen te gaan worden door ict-bedrijven. Deelnemende ict’ers aan het werkgeversonderzoek van Computable en Enigma Research slaan dit type werkgever beduidend hoger aan dan ict’ers werkzaam bij eindgebruikersorganisaties. Was deze kloof vorig jaar al groot, in 2017 is deze alleen maar groter geworden.
 
In het werkgeversonderzoek laten Computable en Enigma Research ict’ers hun eigen werkgever beoordelen op zaken als doorgroeimogelijkheden, scholing en waardering voor de verrichte werkzaamheden. In totaal 2.596 ict’ers deden aan de studie mee. In het onderzoek zijn eindgebruikers en ict-bedrijven samengevoegd, maar ook worden voor beide type ict-werkgevers aparte lijsten opgesteld. Op basis van alle beoordelingen krijgt de Nederlandse ict-werkgever gemiddeld een 8,08 van zijn eigen ict’ers. Dit lijkt hoog, maar is wel iets lager dan de 8,15 die in 2016 gemiddeld gegeven werd.

Als we kijken naar de afzonderlijke lijsten, dan waarderen ict’ers in dienst van een ict-bedrijf hun werkgever met een 8,26, wat 0,02 lager is dan vorig jaar. Ict’ers die werken bij een eindgebruiker zijn dan weer positiever over hun eigen werkgever dan vorig jaar. In 2017 krijgen zij een 7,56 van de eigen ict-medewerkers ten opzichte van een 7,47 vorig jaar. Eindgebruikers doen het ten opzichte van vorig jaar dus iets beter als ict-werkgever, maar over het geheel is hun populariteit ten opzichte van ict-bedrijven afgenomen. Ict-werkgevers worden het slechtst beoordeeld op basis van hun doorgroei- en carrièremogelijkheden, ict’ers zijn het meest te spreken over hun eigen betrokkenheid bij de werkgever.

De meest geliefde ict-werkgever van 2017 is Centralpoint met een gemiddeld eindcijfer van een 9,61. Dat is beduidend hoger dan nummer twee Microsoft, dat gemiddeld een 9,40 van zijn eigen ict’ers krijgt. Microsoft was vorig jaar nog de populairste ict-werkgever en kreeg toen een 9,86. Nummer drie dit jaar is Motiv met een 9,36. De rest van de top tien bestaat uit alleen maar ict-bedrijven en zijn in volgorde Logicalis SMC, Computest, Salesforce, Ictivity, VX Company, Strict en Scholten Awater.

Als we de lijst van bovenaf afstruinen naar de eerste eindgebruikersorganisatie, dan zien we deze pas terug op plek 25. Dit is Rijkswaterstaat, dat gemiddeld een 8,67 van zijn eigen ict’ers krijgt. Vervolgens is het flink speuren naar de volgende eindgebruiker, en wel UWV op positie 35. Deze organisatie krijgt een 8,55 van de eigen ict’ers. PostNL sluit de top drie van eindgebruikers af met een 8,50.

Bron: Computable.nl
Gepubliceerd: 19-12-2017