Duits vuurwerk in trek

Noorderlingen steken massaal de grens over om vuurwerk aan te schaffen.

Van de Groningse vuurwerkkopers gaat 32 procent in Duitsland shoppen en van de Drentse 29 procent. Dat komt naar voren uit een onderzoek uitgevoerd door het RegioNoordPanel, in samenwerking met Enigma Research. Een op de vijf noorderlingen schaft dit jaar vuurwerk aan. Niet verrassend: het zijn vooral mannen onder de 44 jaar die de jaarwisseling met vuurpijlen en knalwerk willen opluisteren. De meeste mensen die geen vuurwerk kopen, vinden het zonde van het geld en ‘gevaarlijk’. Dat percentage neemt toe met de leeftijd. Een op de vijf schaft geen vuurwerk aan, omdat de buren voldoende afsteken.

Bijna 80 procent van de noorderlingen koopt vuurwerk bij een gecertificeerde winkel. Het populairst zijn siervuurwerkpakketten, vuurpijlen, cakes, fonteinen en Romeinse kaarsen. Mannen kopen vooral vuurpijlen, terwijl vrouwen zich ontfermen over kindervuurwerk. Noorderlingen die vuurwerk aanschaffen hebben daar gemiddeld 53 euro voor over. Bijna iedereen zegt de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het afsteken van vuurwerk. Dat doen ze vooral door op veilige afstand te gaan staan en geen open vuur te gebruiken. Een derde draagt een beschermende bril. Opvallend is dat een op de vijf vrouwen die vuurwerk koopt een emmer bluswater heeft klaarstaan. Ondanks de veiligheidsmaatregelen kent 13 procent van de noorderlingen iemand uit zijn naaste omgeving die door vuurwerk tijdens oud en nieuw letsel heeft opgelopen.

Vier op de tien noorderlingen pleiten voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Vrouwen zijn hier vaker voorstander van dan mannen. Het aantal voorstanders van het particulier afsteken van vuurwerk is even hoog. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt het prima dat voortaan alleen de gemeente nog vuurwerk afsteekt. Slechts 20 procent wil hier financieel aan bijdragen.

Bron: Dagblad van het Noorden
Gepubliceerd: 30-12-2014