De Groninger taal is over dertig jaar niet uitgestorven

Dit blijkt uit een enquête van RTV Noord i.s.m. Enigma Research ter gelegenheid van de Grunneger Week.

Bijna 1250 Groningers deden mee aan het onderzoek, dat een aantal opmerkelijke uitkomsten opleverde.

Noord-Groningen het somberst
53 procent van de ondervraagde Groningers denkt niet dat het Gronings over dertig jaar verdwenen is. Deze overtuiging is bij hoogopgeleiden groter dan bij lageropgeleiden. Inwoners van Noord-Groningen zijn het meest somber over de toekomst van de Groninger taal.

(klein)Kinderen
Geef je de Groninger taal door aan de (klein)kinderen? Dat was ook een vraag, die de mensen voorgeschoteld kregen. Veertig procent van de ondervraagden zegt dat te doen. Inwoners van Noord en Oost-Groningen leren vaker Gronings aan hun (klein)kinderen dan mensen in het Westerkwartier, de stad of Haren.

Vlag
Negen op de tien ondervraagden zegt de kleuren van de Groninger vlag te kennen, maar slechts zestig procent blijkt daadwerkelijk te weten dat de kleuren rood, wit, blauw en groen zijn.

Trots
Zijn Groningers trots op hun taal? Tweederde van de ondervraagden vindt dat we wel iets trotser mogen zijn. Het ondertitelen van Groningers op de landelijke tv, zoals bijvoorbeeld bij boer Geert in Boer Zoekt Vrouw gebeurde, wordt door 38 procent als een belediging ervaren.