Nederlandstalige (streektaal) muziek heeft voorkeur

In opdracht van de muziekredactie van Radio Drenthe heeft Enigma Research een onderzoek naar muziekvoorkeur uitgevoerd.

De steekproef bestond uit 521 respondenten, die zijn benaderd via het Drenthe Panel of via de eigen mediakanalen van RTV Drenthe (website, social media en apps).

Profiel luisteraars Radio Drenthe
Frequente luisteraars van Radio Drenthe hebben een voorkeur voor streektaalmuziek, Nederpop en Nederlandstalige levensliederen. Naarmate de leeftijd toeneemt, verandert de voorkeur voor muziekgenre. Waar de respondenten onder de 45 jaar met name graag naar (Neder)pop en rock luisteren, geeft de groep van 65 jaar en ouder vaker de voorkeur aan streektaal muziek, Folk en Wereldmuziek en/of klassieke muziek. De jaren 60 en 70 zijn de favoriete muziek decennia van de frequente luisteraars van Radio Drenthe, gevolgd door muziek uit de tachtiger jaren. Diegene die minder vaak op Radio Drenthe afstemmen, luisteren vaker naar muziek uit de jaren 90, de Zeroes of het huidige decennium.

Invloed muzikale programmering
Bijna negen op de tien (87%) respondenten geeft aan dat de soort muziek die gedraaid wordt op de radio (enigszins) van invloed is op de keuze voor het luisteren naar een bepaalde zender. Naarmate men minder vaak naar Radio Drenthe luistert, wordt de invloed van de muzikale programmering groter. De soort muziek die op Radio Drenthe wordt gedraaid is voor 62% (enigszins) van invloed op het al dan niet luisteren naar deze zender.

Overige radiostations
Frequente luisteraars van Radio Drenthe luisteren eveneens graag naar Sky Radio, 100% NL, Radio Continu en NPO Radio 2. Ook Q-music is een zender waar regelmatig op afgestemd wordt.