Bijna de helft van de Drenten voor vuurwerkvrije zones

Zou elke gemeente een vuurwerkvrije zone moeten invoeren? De meningen in Drenthe verschillen sterk, maar bijna de helft van de Drenten (48 procent) vindt dat er een vuurwerkvrije zone moet komen.

Een op de drie ziet een vuurwerkvrije zone in elke gemeente niet zitten. Dat blijkt uit onderzoek van Enigma Research in opdracht van RTV Drenthe. Aan het onderzoek deden 714 mensen mee.

Vuurwerkvrije zone
Drenthe heeft geen officiële vuurwerkvrije zones. Wel is het op een aantal vakantieparken in onze provincie verboden om vuurwerk af te steken. Landelijk voeren steeds meer gemeenten zo'n vuurwerkvrije zone in, vaak in de buurt van verzorgingshuizen en kinderboerderijen.

Totaalverbod
Ruim de helft (54 procent) van de inwoners van onze provincie vindt het afsteken van vuurwerk door consumenten een traditie die moet blijven. De meerderheid ziet een verbod dan ook niet zitten. Een derde van de bevolking (33 procent) ziet het liefst dat consumenten helemaal geen vuurwerk meer afsteken. Een totaalverbod op vuurwerk tijdens de jaarwisseling kan rekenen op steun van een op de vijf Drenten (21 procent). "Het probleem ligt bij het illegale vuurwerk en niet bij het siervuurwerk of de rotjes", aldus een deelnemer aan het onderzoek.

Mannending
Twee op de vijf Drenten zijn van plan om zelf vuurwerk te kopen. "Driekwart daarvan besteedt ongeveer hetzelfde bedrag als vorig jaar", zegt onderzoeker Robert Oosterbaan van Enigma Research. "We zien dat jongeren vaker voorstander van het afsteken van vuurwerk zijn dan ouderen. Vuurwerk is verder meer een mannending dan een vrouwending en het wordt vaker afgestoken door lager opgeleiden. 35 procent van de Drenten gaat naar Duitsland om daar vuurwerk aan te schaffen."

Vuurwerkshow
Bijna de helft van de Drenten (45 procent) vindt een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow voldoende om de jaarwisseling te vieren. De gemeente moet zelf voor de kosten opdraaien, want ruim twee derde van de bevolking (70 procent) wil niet meebetalen aan een vuurwerkshow. "Ik heb er absoluut geen belang bij om midden in de nacht naar een stad toe te rijden om daar vuurwerk te gaan kijken. Ik woon op het platteland en kan vuurwerk in de stad niet zien vanuit ons huis", zegt een Drent die niets ziet in een gemeentelijke vuurwerkshow.

Carbidschieten
Het traditionele carbidschieten kan op meer steun rekenen dan vuurwerk. 68 procent van de Drenten vindt dat knallende melkbussen een traditie zijn die in stand moet worden gehouden. 19 procent is het daar niet mee eens.

Luister hier het radiofragment terug waarin Robert Oosterbaan de resultaten nader toelicht.

Bron: rtvdrenthe.nl
Gepubliceerd: 21-12-2015