Microsoft en Google lopen in op Apple qua imago

Apple is nog steeds het populairste merk in de Nederlandse ICT-markt.

Wel wordt de leverancier van onder andere de iPhone op de hielen gezeten door die andere twee tech-giganten: Microsoft en Google. Dit blijkt uit het imago-onderzoek van ICT-vakblad Computable dat jaarlijks wordt uitgevoerd door Enigma Research. Dit onderzoeksbureau constateert ook dat Microsoft en FrieslandCampina de populairste ICT-werkgevers zijn.

Het imago- en werkgeversonderzoek van Computable zijn onderdeel van de jaargids Computable 100. Enigma Research onderzoekt in het eerste onderzoek het imago van ICT-bedrijven in Nederland. Hier wordt gepeild hoe de markt deze bedrijven ziet als zakenpartner, op het vlak van innovatie, hoe er tegen het kennisniveau van medewerkers wordt aangekeken en wie de populairste werkgevers zijn om voor te gaan werken. Het ICT-werkgeversonderzoek wordt juist gedaan onder de ICT’ers die momenteel voor deze ICT-bedrijven werken. Ook wordt onderzocht hoe ICT’ers van niet-ICT-organisaties tegen hun eigen werkgever aankijken.

Imago-onderzoek
Apple was in 2015 al het populairst en is dit nog steeds in 2016. Wel ziet het bedrijf zijn directe concurrenten Microsoft en Google naderen. De voorsprong van 8,5 procent in 2015 is dit jaar teruggelopen naar 2,1 procent. Daarnaast hebben Google en Microsoft van plek gewisseld. Laatstgenoemde bezet nu de tweede plaats.

Apple, Microsoft en Google zijn wel met afstand de top drie. Vorig jaar kwam ASML met stip op positie 4 binnen en dit jaar houdt het bedrijf deze positie vast. De nummer 5 SAP maakt wel een enorme sprong ten opzichte van vorig jaar en wist maar liefst tien plekken te klimmen. De rest van de top tien zijn vaste gasten op de lijst, waarbij aangetekend dat Hewlett Packard Enterprise (HPE) op plek 9 nu in de top tien staat als afgesplitst bedrijf. Het andere deel van het voormalige HP, HP Inc., is op positie 20 terug te vinden. Een aantal snelle stijgers op de lijst zijn op positie 16 Ziggo met vijftien plekken winst, op plek 18 Vodafone, zij komen vanaf positie 25, en Intel die van positie 34 door steeg naar 22. De hoogste nieuwe binnenkomers zijn Canon op positie 35, Mendix op plek 38 en Ctac op 40.

De hoofdlijst van het imago-onderzoek komt tot stand op basis van vier deelonderzoeken. Eentje daarvan is waarin het imago als zakenpartner wordt onderzocht. Traditioneel is de nummer 1-positie voorbehouden aan Microsoft, en dat is niet veranderd. Sterker zelfs, Microsoft heeft zijn voorsprong vergroot. Dit komt echter niet door Microsoft zelf, de opsplitsing van HP, de nummer 2 van vorig jaar, draagt hier voornamelijk aan bij. HPE vinden we op plek 4 terug, HP Inc. staat op positie 13. Ook op deze lijst maakt SAP een sprong van tien plaatsen en is nu de trotse nummer 2. In de top tien moesten verder Cisco drie en IBM twee plekken inleveren.

Op het gebied van innovatie voert Apple traditioneel de lijst aan. Op de lijst zijn ook de nummer 2 Google, 3 Microsoft en 4 ASML hetzelfde als vorig jaar, waarbij aangetekend dat de onderlinge verschillen wel kleiner zijn geworden. SAP stijgt hier twaalf plaatsen en staat op plek 5, ten koste van Amazon dat een plekje moest inleveren. De rest van de top tien zijn bekende namen. Intel, Ziggo en Vodafone staan op het punt om op innovatievlak deze top tien binnen te stormen.

Net als vorig jaar wordt het kennisniveau van de Apple-medewerkers het hoogste ingeschat. Hier moet wel bij worden aangetekend dat ASML Apple serieus bedreigd voor volgend jaar. Het bedrijf uit Veldhoven heeft namelijk nog maar net 1 procent achterstand op Apple en wist van plek 4 vorig jaar door te stijgen naar plek 2 dit jaar. Het wist Google en Microsoft een plekje naar beneden te duwen. Verder doen Accenture en SAP het in deze top tien goed, met respectievelijk drie en acht plaatsen winst ten opzichte van vorige jaar. Hierdoor moest de rest van de top tien plekken inleveren.

De lijst voor de meest geliefde werkgevers onder ICT-bedrijven was de minst spannende deellijst dit jaar. De top vier met respectievelijk Google, Apple, Microsoft en ASML bleef onveranderd en ook de onderlinge verschillen veranderden nauwelijks. Toch waren er wel twee nieuwkomers in de top tien. SAP wist een sprong van elf posities te maken en kwam op plek 5 terecht. Afas Software steeg drie plekken en ging van positie 12 vorig jaar naar plek 9 dit jaar. KPN is overigens hard op weg richting de top tien, net als Vodafone en Ziggo trouwens.

Alle resultaten uit het imago-onderzoek van Computable 100 zijn hier te vinden.

ICT-werkgeversonderzoek
Naast het imago-onderzoek voerde Enigma Research in juli 2016 ook een werkgeversonderzoek onder ICT’ers uit. Het betreft hier zowel ICT’ers die bij ICT-bedrijven werken, als ICT’ers die bij niet-ICT-organisaties werken. Uit dit onderzoek blijkt dat ICT-bedrijven als ICT-werkgever veel populairder zijn dan niet-ICT-organisaties. Enigma Research heeft specifiek gevraagd naar de werkzaamheden en verantwoordelijkheden, de waardering voor de prestaties, de ruimte en kansen om optimaal te presteren, de scholingsmogelijkheden, de doorgroei- en carrièremogelijkheden, de betrokkenheid bij de werkgever en de overall tevredenheid.

Doordat ruim drieduizend ICT’ers aan het werkgeversonderzoek hebben meegedaan, ontstaat er een mooi beeld hoe werknemers in de Nederlandse ICT-markt tegen het werkgeverschap aan kijken. Eigenlijk is dat heel positief, omdat de werkgevers gemiddeld een 8,15 van de ICT-werknemers krijgen. De werkzaamheden en verantwoordelijkheden worden met een 8,45 het hoogste beoordeeld, het laagste cijfer is een 7,73 voor de doorgroei- en carrièremogelijkheden. Verder wordt de waardering van de prestaties beloond met een 7,93, krijgen de ruimte en kansen om optimaal te presteren een 8,26, verdienen de scholingsmogelijkheden een 8,11, wordt de betrokkenheid bij de werkgever op een 8,40 gezet en krijgt de overall tevredenheid een 8,17.

Microsoft is met afstand de meest geliefde werkgever en krijgt gemiddeld een 9,86 van zijn eigen ICT’ers. Op positie 2 staat PharmaPartners met een gemiddeld cijfer van een 9,67. De ICT’ers aldaar zijn blijkbaar heel erg trots op dit bedrijf als werkgever, omdat zij liever oordelen over PharmaPartners als losse organisatie dan dat ze willen oordelen over de overkoepelende organisatie Total Specific Solutions. TSS zelf staat namelijk met een 8,50 op plek 38 op de lijst. Aces direct maakt overigens de top drie vol met een gemiddeld eindresultaat van 9,50.

De eerste niet-ICT-organisatie is terug te vinden op de gedeeld vijfde plaats. De ICT’ers van FrieslandCampina waarderen hun werkgever met een 9,39. Daarna is het lang zoeken naar een eindgebruiker, op plek 24 is vervolgens de ANWB terug te vinden met een gemiddelde score van een 8,71. Dit is precies dezelfde score als vorig jaar gerealiseerd werd. De derde niet-ICT-organisatie op de lijst is Ahold/Albert Heijn met een 8,63 op positie 29.

Vorig jaar werd de lijst met ICT-werkgevers onder niet-ICT-organisaties nog gedomineerd door de banken. Met SNS Bank op 1, ABN Amro op 2, Rabobank op 3 en ING op 8 was de bancaire sector duidelijk de populairste branche onder ICT’ers. Dat is in 2016 volledig omgeslagen. Zo kreeg SNS Bank, vanaf 1 januari 2017 De Volksbank geheten, te weinig respons om aan het onderzoek mee te doen. Waar ING van deze ‘grote vier’ vorig jaar nog de rij sloot, is het nu de meest populaire bank onder ICT’ers. Wel staat het pas op plek 20 en zag het z’n gemiddelde eindcijfer dalen van een 8,04 naar een 6,63. ABN Amro mag met een 6,57 nog net meedoen aan het onderzoek, Rabobank komt met een 5,88 niet voor op een lijst.

Vorig jaar is het ICT-werkgeversonderzoek alleen gedaan onder niet-ICT-organisaties. Wel is vorig jaar online een inventarisatie gemaakt welke ICT-bedrijven interessant genoeg voor ICT’ers waren om naar over te stappen. Toen kwam Microsoft ook al als de nummer 1 uit de bus, maar dit jaar kan dit worden onderbouwd met een rapportcijfer, en dat van maar liefst een 9,86. Het bedrijf scoort vooral goed op basis van werkzaamheden en verantwoordelijkheden en de ruimte en kansen om optimaal te presteren. Het is dit laatste punt waar de nummer 2 op de lijst, PharmaPartners, ook door zijn eigen ICT’ers hoog op wordt beoordeeld. ICT’ers bij Aces Direct voelen zich vooral betrokken bij hun werkgever.

Alle resultaten uit het ICT-werkgeversonderzoek van Computable 100 zijn hier te vinden.

Bron: Persbericht Computable.nl
Gepubliceerd: 12-12-2016