Drent fietst 366 kilometer per maand

Drenten zijn echte fietsers. Ze leggen ’s zomers gemiddeld 366 kilometer per maand af op de fiets, blijkt onderzoek van Dagblad van het Noorden en Enigma Research.

Het onderzoeksbureau ondervroeg in opdracht van de krant 500 Drenten van 15 jaar en ouder naar hun fietsgedrag. Het is daarmee een representatieve steekproef.

Drenten fietsen gemiddeld 248 kilometer per maand. In de zomer ligt dat aantal met 366 kilometer aanzienlijk hoger dan in de winter (160 kilometer). Mannen blijken per jaar twee keer zoveel te fietsen als vrouwen: 337 kilometer per maand tegenover 162 kilometer voor vrouwen. Dit komt volgens de onderzoekers omdat meer mannen op de mountainbike of racefiets zitten dan vrouwen: 35 procent tegenover 18 procent. ’s Zomers stapt 84 procent van de inwoners van de provincie meerdere keren per week op het rijwiel, 48 procent van de inwoners zelfs dagelijks. In de winter pakken minder Drenten de fiets: 57 procent stapt meerdere keren per week op.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen de fiets gebruiken om in hun vrije tijd een stukje te rijden of om boodschappen te doen. Daarnaast scoort fietsen naar het winkelcentrum goed, vooral onder vrouwen. Het is de snelste manier om bij de winkels te komen en goedkoop, zo geven de ondervraagden aan. Voor woon-werkverkeer wordt de fiets ook goed gebruikt (36 procent). Drie op de tien Drenten geeft aan de fiets te nemen als ze alcohol gaan drinken. Met name jongeren, van 15 tot 29 jaar, geven aan dit vaak te doen.

Vier van de vijf Drenten gebruikt de fiets bewust, omdat het goed is voor de gezondheid of om de conditie op peil te houden. Daarnaast vinden mensen fietsen een fijne vorm van ontspanning. Bewegwijzering, veiligheid, comfort en staat van onderhoud: driekwart van de inwoners van Drenthe geeft de fietspaden in deze provincie op deze criteria een voldoende tot zeer goed cijfer. Het aantal bezienswaardigheden tijdens fietstochten door het Drentse land ervaren recreatieve fietsers eveneens als voldoende tot zeer goed. Al zijn vrouwen daar wat kritischer over dan mannen.

Liefst 78 procent van de Drenten ziet fietsen als belangrijke aanjager voor de vrijetijdseconomie in de provincie. Het overgrote deel van de 500 ondervraagden vindt dat Drenthe zijn status als fietsprovincie van Nederland volledig waar maakt. Zij menen ook dat de provincie moet blijven investeren om zijn titel als vijfsterren-fietsregio te behouden. Die status heeft Drenthe sinds 2015.

Wereldkampioenschap
Het plan om de wereldkampioenschappen wielrennen in 2021 naar Groningen en Drenthe te halen wordt omarmd door 57 procent van de inwoners. Vooral jongeren zien het WK op eigen grond wel zitten. Negen procent vindt het een slecht idee.

Nog wat aardige feiten uit het fietsonderzoek: de Drent bezit gemiddeld 1,9 fietsen. Mannen hebben er meer dan vrouwen: 2,1 versus 1,7. Jongeren tussen de 15 en 29 jaar hebben de meeste fietsen: 2,2 per persoon. De meeste inwoners (78 procent) hebben een normale heren- of damesfiets. Maar de elektrische fiets zet de opmars flink voort. In Drenthe rijdt bijna een derde van de inwoners elektrisch. In de leeftijdscategorie 75 jaar en ouder is dat 60 procent. Van de jongeren van 15 tot 29 jaar heeft 6 procent een fiets met trapondersteuning en van de groep 30 tot 44 jaar 11 procent. Ongeveer een kwart van de mannen in Drenthe heeft een mountainbike of racefiets, onder vrouwen is dat 10 procent.

Fietsende Drenten ergeren zich het meest aan drie of meer fietsers naast elkaar op een fietspad. Slechte fietspaden, fietsen zonder verlichting, hard rijdende passerende scooters en automobilisten die niet goed uitkijken scoren ook hoog op de irritatieladder. Maar (sport)fietsers mogen ook de hand in eigen boezem steken. Meer dan een derde van de fietsers ergert zich aan groepjes mountainbikers en wielrenners die snel inhalen of hen rap tegemoetkomen.

Bron: DVHN.nl
Gepubliceerd: 01-04-2017